Снимка: flickr
fallback

Какво е Великден без шоколад, а Германия е кралицата на това лакомство, поне що се касае до неговото производство, предава ДПА.

Според статистическите агенции на Евросъюза, шоколадът е много популярен във всички страни от общността, но само няколко държави доминират при производството му. Германия държи короната, като осигурява 32% от продукцията в ЕС и 1,3 милиона тона шоколад на блокчета.

След нея се нарежда Италия с 18 процента, равняващи се на 700 000 тона. На Франция и Холандия се падат по 9 процента от общото производство на лакомството в Евросъюза, възлизащо съответно на 400 хиляди тона.

Следва Великобритания със 7% и 300 хиляди тона. А Белгия, Полша и Испания, взети заедно, допринасят за 16 процента от годишното производство на това сладко изкушение. Споменатите осем държави са отговорни за 90 на сто от шоколадовата продукция в ЕС. Тя се равнява на 4 милиона тона на стойност 18,3 милиарда евро. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

ПроСоТо

преди 5 години

а Швейцария где?..и защо говорят за "евросъюза"?..за пръв път научавам,че дойчовците можели да правят шоколад!..е,може и мой пропуск да е,но той не е случаен!..:-До сега НЕ съм ял дойчовски шоколад...

11

popa ot razgrad

преди 5 години

не е важно количеството, а качеството...

10

Кулинар

преди 5 години

Шоколад от ГМО-какао, палмово масло, мляко от хибридна крава, забъркано с чистите ръце на судански индЖинер и минало качествен контрол при арабски алхимик........Ко? Не?

fallback