Снимки: Reuters

Да си собственик на една от най-големите социални мрежи със сигурност не е лесно. Джак Дорси, създателят на Twitter, е известен с крайностите, на които се подлага, за да остане умът му бистър, а тялото – здраво. В миналото той е преминавал през веганство, стриктна палио диета и строги пости.

Сега необичайните хранителни навици на Дорси станаха отново център на внимание. В собствената си онлайн платформа той описа своята дневна рутина, която по-скоро прилича на всекидневието на един спартанец или психопат, отколкото на милиардер.

42-годишният мъж започва деня си в 5 часа сутринта със студена вана.

"Нищо не ми дава повече психическа стабилност, колкото възможността да премина от стайна температура, директно в студа, обяснява Дорси. - Така се убеждавам, че щом мога да направя нещо толкова малко, но болезнено – имам волята да постигна всичко.“

Милиардерът има и други начини да тества своята... воля. Понякога той изпълнява няколко сесии от 15 минути в гореща сауна, нагрята на 105 градуса, последвани от 3 минути в ледена вода.

През седмицата Дорси си хапва само веднъж на ден, което означава, че след студената вана, не следва закуска. Той награждава тялото си с обилна вечеря, която включва пиле, риба или пържола със салата от рукола, спанак и брюкселско зеле и боровинки за десерт. Петък и събота са дни за пост на милиардера. След тях той вечеря едва в събота вечерта.

Но защо толкова богат човек би се подлагал на подобни спартански условия на живот?

Отговорът на Дорси е прост: "Просто не харесвам как голяма част от деня и живота ни се върти около храненето.“

Много от колегите му в Силиконовата долина в дните, когато не са на работа, избягват да използват технология. Но Дорси е още по-краен – той прекарва по 10 дни, в които не използва никакви устройства, не чете, не слуша музика, няма никакви физически контакти, не яде месо и избягва дори контакта с очи с останалите хора.

Дорси не е единственият милиардер, който има странни хранителни навици.

Стив Джобс прекарвал седмици като си позволявал да яде само две храни на ден. Веднъж това били моркови и ябълки. През 2011 г. Марк Зукърбърк решава, че ще яде месо само от животни, които е убил сам. Хората, съставящи елитът от Силиконовата долина са обсебени от идеята да „биохакнат“ организма си, така че да живеят много по-дълго от обикновения човек.

Ала Дорси бе порицан в собствената си платформа, която му донесе богатството от 4 милиарда долара.

Потребителите го обвиниха в промотиране на нездравословен начин на живот и опасна диета. Богаташът естествено запази мълчание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase