Снимка: Mattel

Дълга златиста коса, перфектно тяло и блестяща усмивка. От 1959 година насам, Барби е приела формата на перфектната жена. Но напоследък създателите й оставят този имидж в миналото и я превръщат не в недостижим идеал за малките момиченца, а в истинска жена с реалистични пропорции.

Барби вече не е просто красавица – тя е ветеринар, доктор, програмист. Не е само руса, но и цветнокожа, с къдрава коса, пухкавичка и дори с лунички.

Сега, създателите на Барби правят още една крачка напред, пускайки в продажба две нови кукли – едната е в инвалидна количка, а другата с протеза на крака.  С това свое решение от Mattel  искат да разбият разбиранията за това, кое се приема като красиво.

"Като марка ние може да започнем разговор около физическите увреждания, като ги включим в колекцията си и покажем, че красотата има много пластове“, обяснява говорител на фирмата.

Вицепрезидентът на Mattel допълва, че моделите са в отговор на това, което потребителите желаят, а за разработката на куклите им помагала 12-годишната Джордан Рийвс, която също имала протеза. Именно тя била тази, която отбелязала, че изкуственият крак на Барби трябва да се сваля.

"Ние никога не бихме осъзнали колко е важно това за някой, който живее с протеза“, обясняват от Mattel.

Разбира се, смелата крачка бе приета с възторг от потребителите на социалните мрежи.

"Благодаря ви! Моята племенница е в инвалидна количка и ще се влюби в тази кукла. Дали има шанс да добавите и адаптирана кола и принадлежности за Барби с увреждания?“, гласи един от коментарите в Instagram профила на фирмата. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase