Снимка: кадър DR
fallback

Датски строители се натъкнаха на 113-годишна... бира! Строителите били натоварени със задачата да направят ремонт в стара пивоварна в град Виборг в Дания.

Когато надигнали един слой от дървения под намерили седем 113-годишни бутилки от пивоварна "Один", внимателно прибрани в дървена кутия, където са оцелели две световни войни, предава обществената датска телевизия DR.

Строителите се обадили на уредника на музея във Виброк Дан Ерстед Мьолер, който бил очарован от откритието.

"Това е наистина уникнална находка. Капачките и етикетите са на място, изглежда като цяла селекция бири от онова време", обяснява Мьолер.

Уви, две от капачките не са били стабилни и бирата в две бутилки е изветряла с времето. В другите пет обаче съдържанието е непокътнато, пише ВВС.

Сред бутилките са някои от най-популярните видове бира от онова време - Один пилзнер, Виборг пилснер и специалното Prinsens Bryg.

Мистерията какво правят бутилките, скрити в пода, е бързо разгадана от бележка, оставена от главния пивовар на завода "Один", който всъщност възстановил пивоварната в началото на ХХ век.

До наследниците си той пише, че пивоварната слага нов слой на пода и затова, "тъй като не знаем колко дълго ще издържи, тези думи и някои бутилки от бирата, която правим днес, ще бъдат положени под пода".

Седемте бутилки с ретро бира "Один" не са единствените подобни находки в Дания. Наскоро в мазето на завода Карлсберг в Копенхаген бяха открити бутилки с кехлибарената напитка от 1883 г.

Карлсберг дори успяха да пресъздадат бирата, използвайки оживели дрожди и Дан Ерстед Мьолер се надява, че пивоварите ще успеят да пресъздадат успеха и с находката от Виборг.

Но ако някой направи същото с находката от пивоварна "Один", то няма да е едноименния завод, защото след 156 години на пазара, през 1998 г. пивоварната затваря. По онова време това е най-старата пивоварна в Дания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 4 години

Бирата отлежава както и виното стига да е на тъмно и хладно

2

Анонимен

преди 5 години

"Уви, две от капачките не са били стабилни и бирата в две бутилки е изветряла с времето. В другите пет обаче съдържанието е непокътнато, пише ВВС."Охаа, бира на 110 години, ами пийнете си от останалите 5 де, държа да ми кажете как са, щом капачките си били на мястото... АХАХАХхахахХАХАХААко може и видео да качите за да ви гледам физиономиите.

1

Щерю

преди 5 години

То виното като остарее понякога става много хубаво - за бира, не знам...

fallback