Снимка: Pixabay

Метрото е удобство за по-бързо придвиждане, но се оказва и доста опасен транспорт. Бактериите от дръжките, седалките и вратите на подземната железница могат да предизвикат световна суперепидемия, пише в. "Дейли мейл".

Причината е, че те са един невероятно голям източник на патогени. Така че от здравна гледна точка метрото е потенциална заплаха. Изданието цитира разработка на учени от Института "Ханс Ноел" в Германия и на техни колеги от университета в Хонконг, предава БТА.

Специалистите са на мнение, че влакчетата под земята си остават едно от най-опасните "хранилища" на патогени. Учените събрали материал от дланите на хората, които често се возят с метро.

След проведени изследвания, те открили невероятно количество бактерии, сред които са особено опасните за здравето на човека микроорганизми от вида Helicobacter pylory. Те обикновено са причина за стомашни възпаления.

Микробиолозите предполагат, че при наличието на такова голямо количество опасни бактерии, стремително мутиращи под въздействието на някои антибиотици, в скоро време антибактериалната терапия срещу инфекциите ще престане да действа.

Заради кръстосването на два различни вида бактерии имунитетът на тези микроорганизми към антибактериалните препарати нараства в пъти. А съвременната медицина все още няма лек срещу супербактериите от такъв "смесен" вид.

Един от съветите, за предпазване от бактерии, е след слизане от метрото, хората да ползват антибактериални мокри кърпички, които се оказват панацея в много случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase