Снимка: архив, Reuters
fallback

Учени от университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф установиха, че редовната консумация на кафе подобрява функциите на митохондриите и защитава от увреждания клетките на сърдечносъдовата система, съобщи Лента.

Било констатирано, че защитният ефект се постига при ежедневния прием на съдържащия се в 4 чаши кафе кофеин. Той подобрява функциите на ендотелните клетки, които покриват вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Една от главните роли в този механизъм играе протеин, известен като р27, който участва също в потискането на клетъчния цикъл.

Въпросният протеин присъства в митохондриите на всички основни типове клетки на сърдечносъдовата система. Той защитава клетките на сърдечния мускул от смърт и предизвиква превръщането на фибробласти (клетки на съединителната тъкан) в клетки, съдържащи съкращаващи се влакна.

Кофеинът предизвиква активно навлизане на р27 в митохондриите и както изясниха учените, намалява риска от сърдечни увреждания у възрастни и засегнати от затлъстяване гризачи.

Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 5 години

досега плашиха хората че кафето било вредно защото повишава кръвното сега взеха да пеят нова рекламна песен които пие много кафе много му се такова разбираш ли

12

барман

преди 5 години

- Едно кафе.- Какво кафе ?- Нес кафе.- Като не е с кафе с какво да бъде ?

11

ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА

преди 5 години

Когато стана сутрин в шест без петнадесет ,първо слагам водата за кафето,защото го пием "ала турка",тя завира докато вземам свръх-експресен хладен душ,правя кафето /то е от два вида кафе плюс 40% леблебия/. Получава се хубав каймак ,наливам го в порцеланови чаши с форма на антична ваза на бегом го носа на съпругата ми,като внимавам да не капне някъде.Тя ме поглежда леко кисело ,констатира,че съм пак "вампирясал" и отпива от горещата напитка.На ден изпивам към 300 мл кафе,но правено в джезве

fallback