Снимка: Pixabay

Ако човек е затлъстял или с наднормено тегло и е хоспитализиран заради инфекциозна болест, рискът от смърт за него ще е наполовина по-малък, увериха датски учени, участвали в нов експеримент.

Затлъстяването е свързано с риск от редица заболявания, но може също да бъде от полза за здравето, сочат резултатите от изследването, цитирани от ЮПИ и БТА.

За целите на изследването Зигрид Грибсхолт и колегите й от отделението по клинична епидемиология в университетската болница в Орхус събрали данни за над 35 000 пациенти, които били настанени в болница заради инфекции между 2011 г. и 2015 г.

Било проследено дали телесното тегло на пациентите е повлияло върху риска от смърт три месеца след хоспитализирането им.

Учените констатирали, че за хората, чието тегло е по-ниско в сравнение с показателите за нормалното, рискът от смърт е 2 пъти по-голям, отколкото за слабите.

Това изглежда било свързано с неотдавнашна загуба на телесно тегло вследствие на заболяване. Рискът от смърт обаче не се увеличил за пациентите с ниско телесно тегло, които наскоро не са отслабнали.

Учените били изненадани от резултатите, които показвали, че за хората с наднормено тегло рискът от смърт бил с 40 на сто по-малък, а за затлъстелите пациенти - с 50 на сто по-малък, в сравнение с тези, с нормално.

Що се отнася до затлъстелите пациенти, някои фактори, като неотдавнашни промени в телесното тегло или тютюнопушене, имали малък ефект върху риска от смърт.

"Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани със значително намаляване на риска от смърт", отбелязаха учените. Резултатите от изследването бяха представени на неотдавнашния Европейски конгрес за затлъстяването във Виена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase