Изглед от къщата на Пиер Лоти Снимка: Flickr

Френското министерство на културата е избрало 18 емблематични обекта, които ще бъдат подпомогнати с предимство от нова лотария, организирана с цел да се финансират възстановяването и поддръжката на бедстващи културни монументи, предаде Франс прес.

Общо 270 обекта "в беда" ще се възползват от лотарията, съобщават от министерството, потвърждавайки информация на всекидневника "Фигаро".

Въпросните 18 монумента се нуждаят от спешна помощ - един от критериите при избора за приоритетно подпомагане. Монументите представляват различни региони и имат разнообразно значение (религиозно, индустриално). Предвид е взета и възможността за бързо започване на възстановителна дейност, отбелязва културната министърка Франсоаз Нисен, съобщи БТА.

Сред избраните обекти са къщата на писателя Пиер Лоти в Рошфор, крепостта Сигон на архипелага Гленан, Червената къща на остров Реюнион.

Монументите ще фигурират върху лотарийни билети с единична цена 15 евро, които ще бъдат пуснати в продажба в началото на септември. Средствата ще бъдат насочени към специализиран фонд, наречен "Наследство в беда".

От културното министерство потвърждават също, че през 2019 г. ще бъде организиран втори тираж на лотарията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase