Снимка: архив, Reuters

Конете са променили историята и "лицето" на степите в Евразия, сочат резултатите от три изследвания, цитирани от Франс прес. Като стимулирали големите завоевания на запад, конете допринесли племена хуни и монголи да заменят индоевропейските.

Завоеванията на запад довели също до епидемия от смъртоносна чума.

Заключенията на учените са въз основа на анализа на геномите на десетки хора, живели в региона между 2500 г. пр. Христа и 1500 г.

Евразийските степи обхващат район, който се простира от Унгария и Румъния на запад до Монголия на изток.

"Резултатите показват, че популацията в степите е минала от предимно западно към източно родословие", заяви съавторът на две от изследванията Еске Вилерслев от университета в Копенхаген.

От 8-ми до 2-ри век пр. Христа евразийските степи били доминирани от скитите. Впоследствие те били заменени от хуните, дошли от Монголия. Преди 1500 години други племена поели щафетата от хуните и били свързани със завоевания на запад.

Сред тях на първо място са монголите, предвождани от Чингис хан през 13-и век.

"Може да се каже, че по-голямата част от генетичния профил на популациите, които днес живеят в региона, се е формирал именно тогава", поясни Вилерслев. Конят бил векторът на тези завоевания.

"Опитомяването му позволило пасторалното общество да се развие, а по-късно, в края на бронзовата ера, изобретяването на колесницата довело до създаване на търговски пътища", отбеляза Петер де Барос Дамгаард от екипа.

Учените констатирали също, че епидемията от Юстинианова чума, причинила смъртта на милиони хора през 541 г. и 542 г., е била донесена от завоеватели от Азия. Освен това било установено, че вирусът на хепатит В присъствал в региона преди 4500 години.

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. "Сайънс" и сп. "Нейчър".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase