Испански учени установиха, че антиоксидантите в червеното вино убиват бактериите, които причиняват кариес, зъбен камък и пародонтит, съобщи в. "Дейли мирър".
Тези бактерии са опасни не само за зъбите, защото когато навлизат в кръвта, могат да предизвикат възпаление и сърдечносъдови болести.
Учените от Института по изследване на храните в Мадрид са анализирали ефекта на два полифенола в червеното вино. Те се оказаха по-ефикасни за поддържане на здрави зъби и венци от хранителните добавки с екстракти от вино.
Ползата от полифенолите на червеното вино за зъбите се засилва, когато те бъдат комбинирани с устния пробиотик Streptococcus dentisani. Затова испанските учени се надяват, че откритието им може да бъде използвано за разработване на нов вид паста за зъби и вода за изплакването им.
/БТА/
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
3
65
преди 6 годиниПолезно е за зъбите ,ама на ,,изхода понякога все едно зъби го ръфат.То противопоказано за много болести.Без зъби ,може.Има резервни.Пишете щуротии
2
Изгърбич Задвратян
преди 6 годиниполезно е. има правопропорционална зависимост между количеството изпито вино и шанса да ти избият зъбите.
1
Анонимен
преди 6 годиниСнощи дръпнах доста винце! Не знам бяло ли е, червено ли е защото съм го подбирал зърно по зърно от асмите и знам, че е смеска.Сега чакам ефекта! Такъв вече има.Не усетих труса и не припках до тоалетната както други вечери! Лягане - 00,05 ч., ставане - 07,00 ч.!