Снимка: Pixabay
fallback

Консумацията на алкохол е проблем и за гърците, тъй като 10 на сто от населението на страната е напълно зависимо от пиячката, съобщава БНТ. Този процент се смята за висок в сравнение с останалите европейски страни, информират гръцки издания, като се позовават на данни на Световната здравна организация.

Изводът, според статистическите проучвания е, че по-голямата част от населението на Гърция се налива с алкохол. Според гръцкия професор, психиатър Атанасисос Лузенис, всеки грък консумирал 10,3 литра алкохол годишно, което той оценява като доста голямо количество.

Около 40 на сто от гърците много редовно пият, а напълно зависими са близо 10 на сто. Само един много малък процент от населението са пълни въздържатели, казва професорът.

Той посочва още, че когато е започвал работа преди много години, негови по-възрастни колеги-психиатри са му казвали, че в Гърция не съществува проблем с алкохолизма, но сега, според него, той е факт и е много сериозен.

По думите му алкохолът се сочи като една от причините и за повечето смъртни случаи в страната, след тютюнопушенето. Според професора този проблем винаги е съществувал, не е плод на икономическата криза, но просто не се е коментирало за него.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 6 години

В тия ненормални времена какво му остава на човек освен да пийне едно.

12

Анонимен

преди 6 години

За алкохола не знам но за фразата 'сериозен лекар' имам сериозни възражения.

11

НеВъздържател

преди 6 години

Не е по темата, но по-долу един коментира, че една ракия на ден е полезна. Това са глупости. Никога, никъде, никой сериозен лекар не е казвал, че алкохола е полезен. Има благоприятни краткосрочни действия, но дългосрочните му са убийствени. Който мисли, че алкохола е полезен е много неосведомен.

fallback