Общ преглед

Каравана, малък дом, плаваща къщичка, изследователска станция или просто място за уединение и почивка. Тя е всичко това, но и много повече.

Наричат я "Екокапсула". Идеята за нея се ражда преди десетина години в архитектурно студио в Братислава. Двама словаци решили да оформят преносимо обитаемо пространство за екстремни туристи, фотографи и любители на природата.

Постепенно идеята им прераснала в дом-мечта за всички, които обичат промяната на пейзажа и уединението, без лишаване от съвременните удобства. Така се оформила преносимата къща на бъдещето, която отскоро се предлага на потребителите и в настоящето.

Първите 50 броя от нея бяха пуснати в продажба. Първоначалната цена е относително висока, но не надхвърля тази на нов джип. Къщата е 26 квадратни метра, има яйцевидна форма, която придава вътрешен уют, плюс максимално усвояване на пространството.

Това е напълно независим подслон за двама с достатъчно екстри: самостоятелно захранване с електричество от вятърната турбина и соларните панели, вградени в покрива. Те са свързани паралелно и осигуряват 600 вата плюс 740 от ветрогенератора, което гарантира, че миниатюрният дом няма да остане без ток, уверяват словашките изобретатели.

Яйцевидната форма има и друга роля - намалява загубите от енергия, позволява по-лесно да се събира дъждовна вода или да се улавят сутрешните капки роса. Те се пречистват от филтри, монтирани върху стените. Специална излоация предпазва обитателите на екокапсулата от екстремни метеорологични условия.

А самите обитатели имат огромен избор - да поставят дома си на равно покривно пространство, да го разположат някъде из града или извън него - на морския бряг, на поляна, в гората или високо в планина. Екокапсулата прави контакта с природата възможен с минимален отпечатък от страна на човека.

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 1 година

Преди няколко месеца търсих информация за куполните къщи. Тогава не се казваше, че са скъпи, а напротив обясняваха че благодарение на липсата на ъгли цената пада с близо 30%. Или сега се говори за поредната модна вълна, която изкуствено оскъпява така наречените яйцевидни къщи?!

23

Анонимен

преди 1 година

Мдааа, прането на ръка а готвенето на лагерен огън отвън.
Як лукс, няма що.
Дръжте си "бъдещето", аз не го искам.

22

Анонимен

преди 1 година

Как ще се транспортира,не видях колела.