Снимка: Pixabay
fallback

За да се подобри настроението, е нужно да се използва ароматно тревисто растение, което разрежда кръвта и понижава кръвното налягане.

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че съединението куркумин, което се съдържа в подправките, повишава настроението, а редовната му употреба подобрява паметта и когнитивните функции на мозъка.

В рамките на изследвания на тъкани учените заключили, че куркумин притежава значими противовъзпалителни и антиоксидантни свойства в лабораторна среда. Активността му е съпоставима с тази на промишлените лекарствени препарати и може да допринесе за спиране развитието на болестта на Алцхаймер.

Използването на куркумин в храната стимулира активността на амигдалата и хипоталамуса - мозъчни зони, които "отговарят" за спомените, впечатленията и емоционалността.

Оказва се, че куркумин вероятно е най-добрият природен антидепресант за онези, чиято работа и начин на живот са свързани с много стрес.

Но далеч не всички хора понасят куркумин. Повечето от онези, които го използват като подправка в храната, получават гадене и имат стомашни болки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Ime

преди 5 години

Куркуминът може да повиши нивата на BDNF в мозъка https://sciencedirect/science/article/pii/S0006899306027144

7

Анонимен

преди 6 години

Куркумин е веществото в куркумата.

6

Анонимен

преди 6 години

Не е куркумин,нито кукумицин,а се нарича КУРКУМА

fallback