Снимка: Pixabay
fallback

Според британски учени микровълнови фурни в Европейския съюз генерират парников газ колкото почти седем милиона автомобили, съобщава БТА. Екип от университета на Манчестър изследва въздействието на лъчистите уреди върху околната среда - от производството и употребата им, до изхвърлянето им.

Въпреки популярността им, тъй като продажбите им ще достигнат 135 милиона годишно до 2020 г., малко известен факт е как влияят върху околната среда. Вече се знае, че микровълновите фурни генерират 7,7 милиона тона въглероден двуокис годишно в ЕС, което се равнява на 6,8 милиона вредни емисии от автомобили за същия период от време.

Фурните консумират 9,4 тераватчаса електричество годишно, което е равно на енергията, генерирана от три големи газови електростанции. Една микровълнова фурна използва 573 киловатчаса електроенергия през 8-годишния си живот, което е сравнимо със 7-ватова LED-крушка, която свети в продължение на близо 9 години.

Всъщност основните заплахи за околната среда, свързани с микровълновите фурни, са заради материалите за производството им, производствения процес, и изхвърлянето им, е изводът от проучването.

Ръководителят на изследването Алехандро Галего-Шмид изтъкна, че хората купуват нови уреди преди да бъде изчерпан капацитетът на притежаваните от тях. Животът на съвременните микровълнови фурни е почти със седем години по-кратък, отколкото е бил преди 20 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 6 години

А пък ако знаете какви щети причиняват английските круизни кораби на околната среда, бедна ви е фантазията! Но тея кораби се произвеждат в Англия и се експлоатират от англичани и затова са "екологични" . А микровълновите, дето спестяват ток като за световно, ги правят в Китай и за това са неекологични... Вече не знаят как да извъртят търговските си интереси така, че да не миришат на търговска война... Толкова очевадни им станаха приомите. Криви краставици, щастливи кокошки... Бе да ви ...

21

мързела

преди 6 години

Ако нямам микровълнова, ще претоплям на котлона, което става с 2-3 пъти повече ток.

20

Анонимен

преди 6 години

Всичко което работи без да върти електромера е вредно.Дори и печките на твърдо гориво,хем се топлиш,хем си готвиш .........хем сушиш прането зимата.Облъчвания,парникови ефекти ала-бала.

fallback