Снимка: архив Reuters

Приготвянето на пица по неаполски и германският музикален инструмент орган бяха включени в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предадоха световните информационни агенции.

Решенията бяха взети по време на среща на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура в остров Чеджудо, Южна Корея, посочва БТА.

Пицата е известна навсякъде по света, но Неапол претендира да е домът на оригиналния й вариант. В специално ръководство за приготвянето й пише, че готвенето трябва да е "единствено на пещ на дърва при температура от 485 градуса Целзий" и времето за печене "не трябва да превишава 60-90 секунди".

Оригиналната неаполитанска пица е тънка с изключение на външната й коричка, която след печене се издува като малка велосипедна гума. Има две класически разновидности - Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин) и най-известната Маргарита (с домати, моцарела, зехтин и босилек), които включват цветовете на италианското знаме червен, бял и зелен.

Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на кралица Маргарита, която посетила града, разположен на тиренското крайбрежие в Италия.

Германските производители на орган ликуват, след като в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО беше добавено тяхното творение и музиката, която звучи от него. Те са уникална гилдия, която предава знанията и уменията си през поколенията.

Има около 50 000 тръбни органа в Германия, които се намират главно в църкви и концертни зали.

Други от новите културни ценности в списъка на ЮНЕСКО са карнавалът в Базел, Швейцария, и конструирането на традиционни лодки в Индонезия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase