Снимка: Pixabay

Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата - хмелът, водата или маята. Британски и американски учени категорично заявиха, че най-решаващ е ечемикът, съобщи Юрикалърт, цитира БТА.

Учените от института Сейнсбъри в Норич и американските им колеги са анализирали качествата на бири пет години, като са работили с два вида ечемик. За да докажат, че и почвата се отразява на вкуса на зърното, те са отгледали културите на три места в щата Орегон.

Досега се смяташе, че определящ за вкуса на бирата е малцовият процес, а не използваното за него зърно.

"Малцовият процес пряко определя по-широките профили на вкуса - дали бирата е светла, блед ейл или черна. Нюансите обаче зависят от използвания ечемик", каза д-р Матю Моску от екипа. 

За изследването си учените са работили с дегустатори, които са оценили около 150 бири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase