Снимка: Pixabay
fallback

Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата - хмелът, водата или маята. Британски и американски учени категорично заявиха, че най-решаващ е ечемикът, съобщи Юрикалърт, цитира БТА.

Учените от института Сейнсбъри в Норич и американските им колеги са анализирали качествата на бири пет години, като са работили с два вида ечемик. За да докажат, че и почвата се отразява на вкуса на зърното, те са отгледали културите на три места в щата Орегон.

Досега се смяташе, че определящ за вкуса на бирата е малцовият процес, а не използваното за него зърно.

"Малцовият процес пряко определя по-широките профили на вкуса - дали бирата е светла, блед ейл или черна. Нюансите обаче зависят от използвания ечемик", каза д-р Матю Моску от екипа. 

За изследването си учените са работили с дегустатори, които са оценили около 150 бири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Прасчо

преди 6 години

Не мога да не се съглася. Повечето бира вече я правят с царевица и е гадна.Някой да допълни списъка с ечемичените бири, които ни останаха:загорка, каменица, астика, бургаско, болярка, арианаВсичко останало мисля, че е царевичак. Астиката в кен е сръбска.

11

бираджийна

преди 6 години

Каквото и да кажем,пием спирт,а не бира.Това е истината

10

Анонимен

преди 6 години

Производствената база на Каменица прилича на химически завод, не на пивоварна!

fallback