Снимка: Reuters
fallback

Вегетарианците са изложени на двойно по-висок риск от депресия, тъй като в менюто им липсват витамин B12 и някои важни минерали, които се набавят с месото, установи проучване, цитирано от в. "Сънди мейл".

Според учени от университета в Бристол недостигът на витамин B12 силно влияе върху настроението и психичното здраве.

Вегетарианците често се хвалят с това колко природосъобразен начин на живот водят. Но когато загърбват пилешкото, телешкото и свинското месо в полза на морковите и броколите, това ги прави доста по-нещастни, дори без да го осъзнават, смятат експертите.

Бристолският екип стигнал до тези изводи, след като изследвал 10 000 души в западната част на Англия. Тези, които попадали в групата на вегетарианците, били с два пъти повече депресии в сравнение със сънародниците им, които имали балансиран хранителен режим.

В кръвта на вегетарианците се натрупват високи нива на фитоестрогени вследствие на богатата на зеленчуци и соя диета. А това също води до ментални проблеми, смятат специалистите.

Депресивни симптоми се пораждат и от изключването от хранителния режим на рибни продукти, отчита БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Таня

преди 6 години

Проблемът с химиите и отровите в храните е много по-голям от това кой каква храна яде. Всичките Е-та и изкуствени добавки, оцветители и тем подобни са източник на агресията при децата

71

Таня

преди 6 години

Много злоба бе. Защо въобще има спор не разбирам. Всеки да си яде каквото иска. Или каквото може. Аз до преди няколко години почти не ядях месо, но после настъпиха 1- 2 ужасни години на болки и проблеми в стомаха докато не ми установиха колит. Когато проумях, че ако хапна повече зеленчуци и плодове ми става по-зле всичко се оправи. Просто вегетарианството не е за всеки. Но не казвам, че е нещо лошо.

70

Анонимен

преди 6 години

Хората са станали такива като са започнали да ходят на лов. Преди това са били маймуни. Не ни разваляйте еволюцията!

fallback