Снимка: архив, Reuters
fallback

Американски, китайски и италиански геолози разкриха тайната на трайността на древноримския бетон, който крепи безотказно в продължение на две хиляди години много съоръжения от тази епоха, пише в. "Дейли телеграф".

Този строителен материал, използван от Древния Рим, притежавал много високи качества, благодарение на морската вода, вулканичния прах и на гасената вар, която е способствала за увеличаване на минерализацията. Всичко това е водело до уникалната издръжливост на бетона.

Специалистите достигнали до този извод, след като изследвали с рентгенови уреди фрагмент от бетонна плоча от древноримско пристанище в град Орбетело.

Учените установили, че във вътрешността на материала се били формирали минерали, предизвикани от приливната ерозия.

Това идва да покаже, че въздействието на морската вода върху бетона е продължило дори и след завършването на строителството. Съчетаването на вулканичната пепел с водата и варта води до реакция, подобна на тази, протичаща при формирането на вулканичните туфи.

При съвременния бетон неговата минерализация не се увеличава при смесването с морска вода. Използваният в наше време строителен материал обикновено губи свойствата си след няколко десетилетия, припомня изданието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

в този

преди 6 години

Сайт си умирате да откривате отдавна известни нещаИмам чувството че преравяте стари вестници , списания и енциклопедии и постоянно ни изненадвате с новини от рода на:- откриха америка- откриха топлата вода- земята е кръгла а не плоскаЖалки сте

4

Анонимен

преди 6 години

Аве смешници - били открили?! Как може да откриете нещо което генерал, инженер доктор на т.н пожарникар Борисов знае? Просто е трябвало да го попитате!

3

Лопатата

преди 6 години

Коментарници 1 и 2 заедно правят половин чу.кун.дур. А заедно с "шефа на строителн фирма" от Коментар 2 - цял чу.кун.дур.

fallback