Снимка: архив, Reuters

Общото състояние на 500-те най-богати хора в света е намаляло с близо 35 милиарда долара заради вчерашния срив на фондовите пазари в САЩ и редица други страни на фона на скандалите около администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това сочат данни, обявени от агенция Блумбърг и цитирани от ТАСС.

Най-богатият човек на планетата Бил Гейтс е изгубил близо 1 милиард долара, защото акциите на Microsft са поевтинели с над 2 процента. Гейтс, по най-нови оценки на Блумбърг, притежава 86,6 милиарда долара.

Американският предприемач Джеф Безос, който оглавява компанията Amazon, а тя пък е собственик на едноименния интернет магазин, е обеднял с 1,7 милиарда долара. Причината - ценните книжа на Amazon поевтиняха с 2,2 на сто. Общата стойност на активите на Безос вече е 81,9 милиарда долара.

Основателят на испанския текстилен концерн Inditex и на търговската марка Zara Амансио Ортега е изгубил 355 млн. долара. Неговото състояние е намаляло до 83,2 милиарда долара. Въпреки това Ортега се е изкачил в класацията на най-богатите хора на планетата на второ място, изпреварвайки Безос.

Състоянието на един от създателите на американската компания Facebook - Марк Зукърбърг е намаляло с 2 милиарда долара. Акциите на Facebook са поевтинели с 3,3 на сто, а богатството на Зукърбърг се е свило до 62,3 милиарда долара.

Според най-нови оценки на Блумбърг общото състояние на 500-те най-богати хора на планетата е близо 4,9 трилиона долара.

Причината за срива на фондовите борси в САЩ и в редица други страни са опасенията, че политическите скандали във Вашингтон могат да се отразят отрицателно на американската икономика.

В понеделник в. "Вашингтон пост" писа, че Тръмп може да е споделил с руския външен министър Сергей Лавров и с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляков секретна информация за терористичната организация "Ислямска държава" на среща в Белия дом миналата седмица, припомня ТАСС.

Във вторник в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че преди да уволни директора на ФБР Джеймс Коми, Тръмп го помолил да прекрати разследването на бившия президентски помощник по националната сигурност Майк Флин.

Двете публикации имаха ефекта на взривена бомба и станаха повод да се правят предположения, че президентският мандат на Тръмп може да приключи по-рано от официалния срок. Някои конгресмени демократи заговориха за възможността за импийчмънт. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase