Снимка: Reuters
fallback

Тя заема западната част от Скандинавския полуостров и граничи с с Швеция, Финландия и Русия. Норвегия – скандинавска красота, която е трудно да бъде описана. Известна със своите планини и фиордите, хубавата риба и сирене, всяка година бива посещавана от хиляди туристи.

Днес от  рубриката на Az-jenata.bg  "Знаете ли, че...?" споделяме някои любопитни факти за нея.

Знаете ли, че в Норвегия има над 20 000 км брегова линия?

Ако ви предстои пътуване до Норвегия и обичате сирене задължително си купете норвежки нож за фино рязане на сирена. Такива ножове се използват там от 1925 година.

Знаете ли, че Норвегия е най-големият износител на сьомга в света?

Кафето идва на норвежка земя преди около 280 години, но до 1870 година неговата консумация не е общоприета. Днес, норвежците са сред най-големите потребители на кафе на глава от населението в света.

Кралство Норвегия не е член на Европейския съюз, но участва в общия му пазар.

Ако се установи, че шофирате след употреба на алкохол, в Норвегия автоматично влизате за 30 дни в затвора, губите книжката си за една година и ще трябва да заплатите глоба в размер до 10% от годишния си доход.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Норвежки трол

преди 7 години

За това хиляди и хиляди норвежци се мъкнат в България ПИЯТ като *** .А и си бият жените без да влизат в затвора .А в Норвегия ако те видят да пиеш от понеделник до петък -И се обаждат в социалните А те те взимат на отчет като хроничен алкаш .

18

Запознат

преди 7 години

1 бутилка водка в супера в норвегия струва 80 юро , в заведение е 10-15 пъти повече. Нощувката в най-евтин хотел е 90Е на легло а хлябът е 5-6Е. С други думи ако решите да похарчите някаква хипер-огромна /астрономическа/ сума за кратко време посетете Норвегия , цените там могат да стреснат и доста заможен човек.

17

boby

преди 7 години

A знаете ли колко струва алкохола в Норвегия? Не е лошо ако пиеш да те тикнат за 30 дена зад решетките, тъкмо на жена ти да и мине и да избегнеш точилката ;)

fallback