Снимка: istock

За ядките знаем, че съдържат полезни мазнини. Знаем също, че трябва да ги включваме по-често в ежедневното си меню, ако искаме да си набавим здравословни хранителни вещества.

Но със сигурност не знаем много за тях. За да се запознаете отблизо с разнообразието и качествата на ядките споделяме някои любопитни факти за тях от  рубриката на Az-jenata.bg"Знаете ли, че...?"

1. Орехите са най-старата храна, позната на човечеството, добивана от дърво. Прачовеците са яли орехи още преди Христа, по-точно 10 хиляди години преди новата ера.

2. Макадамията никога не се бере, а се събира от земята след като падне. Тази ядка има най-трудната за чупене черупка, за счупването на която е нужно налягане от над 20 бара.

3. Черупката на кашуто е отровна и не може да се яде. Опасно е дори да се пипат сурови ядки кашу. Растението, на което расте кашуто е от семейството на отровния бръшлян. Ето защо кашуто се консумира след обработка.

4. В Иран наричат шамфъстъка „усмихнатата ядка“, а в Китай – „щастливата ядка“.

5. Бадемите са това, което са, благодарение на пчелите. Всъщност, бадемите не могат да пораснат и узреят сами. Нужни са им пчелите, за да ги опрашат.

6. Бразилските ядки са много специални. Те изискват специфичен вид пчели, които да ги опрашат. Освен това са необходими между 10 и 30 години на бразилския орех, за да достигне зрелост.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase