Снимка: Архив, Reuters
fallback

Родителите трябва да внимават как наричат децата си, защото израелски учени установиха, че хората се нагласяват, така че външният им вид да съответства на имената им, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Учените от Еврейския университет в Ерусалим накараха стотици доброволци от Израел и Франция да свържат имена със снимки на хора. Резултатите показват, че имаме изненадваща способност да отгатваме името по лицето на човека, най-вероятно защото видът на хората започва да съответства на името им. С всеки следващ опит доброволците се справяли все по-добре.

Те познавали в 25 до 40 процента от случаите. Ако това ставаше случайно, процентът трябваше да е 20-25.

"Резултатите показват, че изражението на лицето възпроизвежда социалните очаквания как някой с подобно име трябва да изглежда" - каза д-р Рут Мейо от екипа. - Така социален етикет може да повлияе върху нечие изражение."

Влиянието на културните стереотипи беше потвърдено и от това, че френските студенти се справяха по-добре с френски имена и лица, а израелските - с израелски.

Специалисти успяха да научат и компютър да свързва имена с лица дори по-точно от хората. Учещият алгоритъм успя да постигне точност от 54 до 64 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 7 години

До ПитащаНяма ефект, пак си остава изражението на партиен член, славославещ Големия Брат

6

1

преди 7 години

Да пробват с китайци,че имената има са very нетипични,ако и тогава познават браво.

5

мдаа

преди 7 години

ако се гледа по физиоомия бая народ ще се казва Тиквончо

fallback