Снимка: Архив, Reuters
fallback

Социалните мрежи разпалват колекционерските страсти, смята колекционерът Веселин Стойчев, който притежава над 500 кактуса от целия свят. Любовта му към екзотичните растения възникнала, когато бил на 11 години и не е секвала до момента - 35 години по-късно, разказва той в интервю за БТА.

Тогава бил на посещение в бившата Източна Германия и случайно попаднал на изложение на кактуси. Купил си растение от вида "Астрофиум", което днес е на повече от 40 години и е със специален статут в колекцията на Стойчев. По думите му вероятно никой от частните колекционери на кактуси в България не притежава растение на такава възраст.

В неговата сбирка има над 500 кактуса, представители на растителни видове от пустинята, от екваториалните територии, Андите, Гран Каньон, Аризона и от други места.

Един много характерен вид за САЩ е с овална форма и изключително внушителни размери и е известен у нас като "табуретката на тъщата". Екземплярът, който колекционерът притежава, е наистина с размери на табуретка, до която е трудно да припариш, уточни той.

Красив и легендарен е кактусът "Старикът на Андите", при който бодлите са се трансформирали в дълги влакнести нишки и издълженото растение придобива вид на беловлас старец. Кактусите от този вид живеят над 300 години, поясни Стойчев.

В България има около петдесет сериозни колекционери на кактуси

В България има около петдесет сериозни колекционери на тези растения. Обединени са в група в социалните мрежи и там обменят информация за нови видове, хибриди или проблеми в отглеждането на растенията.

Според Стойчев дори да си решил, че ще ограничиш събирането на кактуси, пост в социалната мрежа на "колега" те пали отново.

Над 2800 вида са класифицираните кактуси, но още два пъти повече са разновидностите и хибридите, казва колекционерът. Ферокактусите, например, са особено красиви, защото бодлите им са оцветени в червено.

Растенията от това семейство са 55 вида, но Стойчев мечтае да притежава два от тях - "Санта Мария" и "Ректиспинус". И за двата вида най-важни са бодлите. На първия бодлите са червени и извити като кукички, а на втория достигат до 25 см.

Тези кактуси идват от Бразилия, Мексико и Тексас и искат специални условия.

Българският климат изисква специални и последователни грижи за кактусите

В дома на колекционера има отделени специални помещения за зимуването им и открита слънчева площадка за летуването им. През есента за прибирането на растенията на топло е впрегнато цялото семейство на колекционера. Той е направил механизми на принципа на рампата и крика, с които вдига огромните саксии и ги придвижва без да пострадат кактусите или да причинят убождания.

Колекционерът не вярва, че кактусите отнемат отрицателната енергия от вибрациите на компютрите в по-голяма степен от друго зелено растение в стаята, но е убеден, че притежават определен нрав и се отблагодаряват за грижите.

Голямата им благодарност са цветовете им, които са изумителни. Човек може да ги гледа с часове и да открива неподозирани нюанси, съчетания и форми, посочи той.

Опасно е кактуси да се разсаждат сред природата в неспецифичен климат

Сред любопитните факти, които събирачът на растения е научил през годините, е, че е опасно кактуси да се разсаждат на воля сред природата, особено ако климатът не е специфичен. Част от тях, като вида опунция, например, е силно приспособим, увеличава територията на разселване и унищожава типичната флора.

През 40-те години на миналия век в Австралия са били унищожени стотици хиляди декари естествена растителност от нашествието на опунцията и е била необходима държавна намеса за ограничаването на растителната популация. В Мексико пък е пред изчезване вид ехинокактус, от който през годините са добивали захар за производство на бонбони.

Въпреки богатата колекция, която притежава, и множеството новопокълнали кактусчета от семената на цъфналите растения, колекционерът не възнамерява да превръща своето хоби в бизнес. С удоволствие обаче би споделил опита си с хора, които също са развили страст към бодливите растения.

За начинаещите той припомня, че първото правило е в саксията на кактуса да бъде поставен дренаж, а пръстта наполовина да е смесена с пясък. От там нататък грижите трябва да включват светлина, умерено поливане и обич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 7 години

И аз много обичам да си подреда цветята. Имам над 250 кофички и е много красиво по прозореца, на телевизора, на пода в хола. Сега са за присаждане, ама пясъчника пред блока е замръзнал. Ще трябва да ги наторя с *** от кафе, мая, бира и червено вино. Водката не им действа много добре на цвета.

2

Анонимен

преди 7 години

И аз имам кактоси - имам алое, вера, дебела мара, спатовила, мъката на художникът, венерини косми, свекръвин език, едно къде цъфти, едно така виси много интересно, едно друго по-различно, от вида на орехидейте е, и едно там къде го садят ама не мога да го обясня.

1

Нефизе Налбант

преди 7 години

Аз също съм любител на кактуси,имам около 120 екземпляраКак мога да се свържа с ,,колеги" колекционери?

fallback