Снимка: Twitter
fallback

Турски ресторант в Лондон ще предлага безплатна вечеря за възрастни, самотни и бездомни хора на 25 декември. Защо ли? Защото собствениците смятат, че никой не бива да бъде сам на Коледа.

Топлият жест е тръгнал съвсем случайно - възрастна жена, която живее наблизо доресторанта поискала помощ да затвори прозорец.

Ресторантът "Shish" е разположен в покрайнините на Лондон. Когато в началото на ноември захладняло, една възрастна жена от квартала не могла да се справи със затварянето на висок прозорец. Помолила за помощ служителите на ресторанта.

И от "Shish" не се поколебали да й помогнат. Когато на следващия ден жената дошла отново, за да им благодари, тя им казала как ще бъде сама на Коледа. Нейният разказ напомнил на собственика Сердар Кигили за неговата майка в Турция, която не бил виждал от 5 г.

И така от ресторанта направили план. Първо се обърнали към гостите на ресторанта си с написана на ръка табела, сложена на витрината : "Никой не бива да яде сам на Коледа! Ние сме тук, за да бъдем с вас. 3-степенно меню за бездомните ще се сервира межди 12 и 18 следобед. Всички бездомни или възрастни хора са добре дошли!". Постнали в Twitter, а после потребителите на социалната мрежа свършили останалото.

Идеята им вдъхновила много хора и сега 25 доброволци ще помагат на ресторанта в този ден. Група таксиметрови шофьори от района пък са предложили помощта си в превозването на възрастните и бездомните хора до ресторанта.

"Не е от религията, езика или културата. Всичко е заради общността!", споделя един от мениджърите Ирфан Кан Генк пред CNN.

Ресторантът, в който могат да се съберат 66 човека ще работи цял ден на Коледа, а менюто се състои от супа, чачик (познато у нас като дзадзики), основно от пилешко, вегетарианско или пък пилешки шиш. За десерт пък ще има сутляш.

Генк казва, че се надява техният жест да послужи за пример пред обществото и че други ресторанти също могат да се включат в празничния дух.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

от 1912г-до завинаги

преди 7 години

Благотворителността няма религия,раса,етнос.Посрещайте хората по човечност ,а не по цвят на кожата.Имам познати,приятели турци и смея да твърдя че са много по-човечни от повечето комплексари които се изявяват в сайта.Респект пред собственика на ресторанта.Рекламата му вече е налице.

17

баба гена

преди 7 години

До Анонименмного големи философи се извъдихте.ами този човек така иска и го прави за свое удовлетворение,че е извършил едно ДОБРО ДЕЛО.ПРЕПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА ПАК ,ЗАЩОТО НИЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ.САМО ЧОВЕК С БЛАГОРОДНА ДУША И ДОБРО СЪРЦЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ТАКИВА ДОСТОЙНИ ПОСТЪПКИ.А ПЪК НЕ ГО ПРАВЕТЕ ,ЩОМ НЕ ВИ ДАВА ДУШАТА И СЪРЦЕТО.

16

100%TURK

преди 7 години

Ясно ! *** е атеист :) , и то закоравял !Ами атеизма не е лошо нещо , но е недостатъчно .....Много по човешко е да се вярва и после да се мисли отколкото обратното. ....

fallback