Снимка: архив, Reuters

Учени от Станфордския университет откриха най-високото тропическо дърво в света, което се извисява на 94,1 м на о-в Борнео, съобщи Сайънс алърт.

В същия район в малайзийския щат Сабах те откриха още 49 дървета с височина над 90 м. Така само с едно наблюдение са регистрирани 50 рекордьори.

"Това най-високо тропическо дърво и 49-те подгласници са феноменален пример на силата на природата" - каза екологът Грегъри Аснър.

Само преди няколко месеца екип от университета в Кембридж обяви, че е открил тропическо дърво с рекордна височина от 89,5 м в резервата Маляу в щата Сабах на о-в Борнео. Екипът на Аснър откри, че в друг резерват в Сабах - долината Данум, има още по-високи дървета.

Учените са определили височината на дърветата от въздуха със самолет с лазерна система LiDAR, която картографира триизмерно. След като данните са обработени и пресети дигитално, екипът се е върнал в района с хеликоптер, за да идентифицира дърветата по координатите им в морето от зеленина.

Тъй като дървото е наблюдавано само от разстояние, специалистите не могат да кажат от какъв вид е. Вероятно то е от рода Shorea, в който влизат почти 200 вида, характерни за Югоизточна Азия. 130 от тях виреят на о-в Борнео.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase