Снимка: Reuters

Родена на 8 април, 1941 година, Дейм Вивиан Уестууд е английска бизнесдама и модна дизайнерка.

Тя е известна с това, че въвежда новата вълна и съвременния пънк в модата. Дизайнерката придобива слава с работата си в колекция за модна къща Malcolm McLaren.

Те смесват модата и музиката, за да оформят пънк сцената в Англия през 70-те години. По-късно, тя отваря бутици в Лондон и след това разширява бизнеса в Европа и други локации в света.

Дизайнерката учи в Harrow School и по това време започва да работи във фабрика, успоредно става учителка на деца. По това време, тя създава бижута и ги продава на Portobello Road.

През 1962 година среща Дерек Уестууд и двамата се женят през същата година, а самата тя създава сватбената си рокля. Година по-късно, синът ѝ Бенджамин Уестууд се ражда.

По-късно, Вивиан Уестууд се запознава с Малкълм Макларън и се премества с него в апартамент в Клапам. След като Макларън решава да отвори бутик, Вивиан напуска работата си като учител.

Този бутик, "Let it Rock", често променя името си, но винаги е мястото, на което Вивиан е започнала да продава изделията под своята марка.

Дизайнерката създава облекла, които Макларън представял, пресъздавайки идеи и черпейки вдъхновение от фетишисти, колоездачи и проститутки. В този период, Макларън става мениджър на музикалната пънк група Sex Pistols.

Още по темата четете в Тialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase