Снимка: Reuters
fallback

Световната история помни редица жестокости срещу човечеството, но една от най-големите може би остава Холокостът. Втората световна война ще бъде запомнена и с това, че тогава около 6 милиона евреи намират смъртта си като част от програма за тяхното целенасочено унищожаване. Днес от  рубриката на Az-jenata.bg  "Знаете ли, че...?" споделяме някои факти за лагерите на смъртта.

Холокостът започва през януари 1933 г., когато Хитлер идва на власт и технически приключва на 8 май 1945 година. Над 1,1 милиона деца са загинали по време на Холокоста.

Между 1933 г. и 1945 г., повече от 11 милиона мъже, жени и деца са били убити. Приблизително шест милиона от тях са били евреи.

Лишените от свобода, предимно евреи, са били принудени да погребват труповете.

От деветте милиона евреи, които са живеели в Европа преди Холокоста, около 2/3 са били убити. Сред тези, които са намерили смъртта си, са били хора с увреждания, политически и религиозни противници на Хитлер, роми, свидетелите на Йехова, хомосексуалисти.

В други европейски държави като Полша, Австрия, Чехия, Латвия и други също е имало лагери.

По време на Холокоста, най-уважаваните немски корпорации използват робски труд, включително BMW, Daimler-Benz (Mercedes-Benz), Messerschmitt и Krupp. Въпреки че те не са били принудени да използват роби, все пак ги използвали като "добра бизнес практика".

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Кукувица

преди 7 години

Защо германците са убивали евреите и другите лагерни затворници с Циклон Б, при положение, че са имали на разположение много по-ефективни газове на нервно-паралитична основа?Циклон Б е в същност газ за обезпаразитяване. Че са трепали- трепали са, това е факт, но дали е било така, както им се иска на евреите е друга работа.

36

до Анонимен 32

преди 7 години

И така да е. 270 000 малко ли ти се виждат? Начинът, по който са умрели, естествен ли ти се вижда? Ако това се случи на една шепа хора, но те са твоето семейство - това ок ли е за теб?

35

Анонимен

преди 7 години

Грешите, най големия лагер е България.

fallback