Снимка: Reuters

Световната история помни редица жестокости срещу човечеството, но една от най-големите може би остава Холокостът. Втората световна война ще бъде запомнена и с това, че тогава около 6 милиона евреи намират смъртта си като част от програма за тяхното целенасочено унищожаване. Днес от  рубриката на Az-jenata.bg  "Знаете ли, че...?" споделяме някои факти за лагерите на смъртта.

Холокостът започва през януари 1933 г., когато Хитлер идва на власт и технически приключва на 8 май 1945 година. Над 1,1 милиона деца са загинали по време на Холокоста.

Между 1933 г. и 1945 г., повече от 11 милиона мъже, жени и деца са били убити. Приблизително шест милиона от тях са били евреи.

Лишените от свобода, предимно евреи, са били принудени да погребват труповете.

От деветте милиона евреи, които са живеели в Европа преди Холокоста, около 2/3 са били убити. Сред тези, които са намерили смъртта си, са били хора с увреждания, политически и религиозни противници на Хитлер, роми, свидетелите на Йехова, хомосексуалисти.

В други европейски държави като Полша, Австрия, Чехия, Латвия и други също е имало лагери.

По време на Холокоста, най-уважаваните немски корпорации използват робски труд, включително BMW, Daimler-Benz (Mercedes-Benz), Messerschmitt и Krupp. Въпреки че те не са били принудени да използват роби, все пак ги използвали като "добра бизнес практика".

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase