Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Когато медицинската сестра, свикнала да работи сред напълно неми тела в отделението, чува “Ана, Ана!”, подскача от изумление. Чуди се кой подвиква името ѝ и откъде долита този глас, при положение че всички наоколо са в кома.

Оглежда се и разбира, че женският глас, който я зове по име, идва от леглото, на което се намира 68-годишната Розалба Джусти, която от 4 години е във вегетативна кома.

Фризьорка от Палермо, тя е майка на 6 деца. Преди 4 г. след тежък мозъчен кръвоизлив изпада в кома.

Медицинският персонал в градската болница на Палермо иска от близките ѝ да дадат съгласието си за донорство на органите ѝ. Един лекар от болницата обаче се бори отчаяно за живота ѝ и отказва да я обяви за мъртва, тъй като електроенцефалограмата ѝ не е напълно плоска. Надеждите за нея обаче тогава са нулеви.

Въпреки това децата на Розалба – Рита, Винченцо, Джузи, Пиеро, Тони и Емануеле, правят пътека от Палермо до болницата “Бонино Пулейо” в Месина, където е настанена майка им, пише 24 часа.

Розалба изрича “Ана, Ана” на медицинската сестра, което значи, че тя е чувала какво става около нея. Че как иначе ще знае името на сестрата, която я обгрижва?

Случай като този на Розалба има един път в света на всеки 5 години, казват светилата в медицината по света.

Розалба не само се връща в съзнание, а полека-лека започва да дава и напълно смислени отговори на въпросите, които ѝ задават. Тя има шест деца, но си спомня само за пет от тях “Не познава” единствено най-младия си син – 24-годишния Емануеле, но ѝ го “представят”, на което тя отговаря с усмивка.

Днес Розалба лекичко подпява с внучката си и думите от песни на Хулио Иглесиас, Масимо Раниери и Клаудио Бальони.

Розалба Джусти е напълно парализирана, не може да се движи, храни се изкуствено. Но въпреки това пее, говори, разпознава хората коло себе си и си спомня.

Всички гадаят сега от колко време е била в съзнание и е чувала всичко около себе си, преди да изрече името “Ана”. На пръв поглед “мъртва”, тя всъщност е чувала всичко.

Лекарите наричат този синдром Locked in, т.е. разбираш какво става около теб, но си пленник на тялото си и не можеш да дадеш никакви признаци на живот. В същото време обаче регистрираш всяка дума, всяко движение около себе си. Въпреки това лекарите не определят случая на Розалба като чудотворен, а като изключително рядък. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 7 години

Така де! "Убеждавам" се :-) ! Печатна грешка.

7

Анонимен

преди 7 години

Чета коментарите под мен и се обеждавам за пореден път, че простотията ходи предимно по хората. Евалла, Чалгаджии!

6

Девил

преди 7 години

А я си представете колко по-вълнуващо щеше да бъде ако първите и думи бяха "Путин, Путин"...

fallback