Снимка: Reuters
fallback

Сакето е емблематична алкохолна напитка за Япония. Съществуват над 100 вида саке с различни вкусове. Популярност в целия свят сакето придобива заради хилядолетната си традиция, криеща тайните на древната култура на японците.

От рубриката на Az-jenata.bg "Знаете ли, че...?" ще ви разкажем някои любопитни факти за сакето.

Сакето има повече общо с бирата, отколкото с виното и ракията.

Често чуваме погрешни сравнения за сакето. Някои го наричат оризово вино, други оризова ракия. Всъщност по технология сакето се доближава най-вече до бирата, тъй като оризът преминава през процес на преобразуване на нишестето в алкохол, подобно на процеса при приготвянето на бира.

Корените на сакето са от Древен Китай. Според данните произходът му датира някъде около 4800 г. пр. н. е. Популярност обаче добива именно в Япония, където се превръща в нещо като нейна национална емблема някъде около 300 г. пр. н. е.

В зависимост от това колко алкохол има, сакето се дели на няколко вида като най-силното саке съдържа 50% алкохол, а най-слабото 30%.

Сакето се приготвя от ориз, вода, дрожди, плесени Koji. Към тях в модерните рецепти се добавя дестилиран алкохол в определена пропорция.

Сакето все пак има по-високо съдържание на алкохол от бирата и виното.

Повече по темата може да прочетете в  Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 7 години

Глупости! При производството на саке няма дестилация. Т.е. написаните тук градуси са неверни! Пил съм няколко вида саке, включително престижна марка със златен варак, даже я има в статията за сакето в Уикито. Дъвкали са ориз и са го плюли в делви. До миналия век. В Лидъл продават саке - 14.5 градуса.

fallback