Снимка: архив, Reuters

Климатичните промени лишават белите мечки от жизненоважни ледени блокове, използвани от полярните животни за ловуване, почивка и размножаване, във всички 19 населявани арктически района, съобщи АФП.

Сателитни данни разкриха, че общият брой на дните с ледове в деветнайсетте арктически района, обитавани от белите мечки, е спаднал с между 7 и 19 дни от 1979 до 2014 г.

Климатичните промени покачват арктическите температури и ледовете започват да се топят по-рано през пролетта и да замръзват по-късно през есента.

Когато ледените блокове, използвани от белите мечки за лов, почивка и разплод, се стопят, животните се връщат на сушата и преживяват до следващото заледяване благодарение на съхранените мазнини. Но при увеличаване на "летния" период много от тях се измъчват в очакване на заледяването.

"Промените в морските ледове оказват влияние на благоденствието, продуктивността, състоянието на тялото и размножаването на белите мечки", предупреждава изследването, публикувано в списанието на Европейския съюз на геонауките.

Миналата година Световният съюз за опазване на природата обяви, че за половин век броят на белите мечки е намалял с почти една трета. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase