Снимка: архив Reuters
fallback

Сомелиерите са по-малко податливи на болести като Алцхаймер и Паркинсон, съобщи Фокс нюз.
Изследване на Кливландската клиника в Лас Вегас сочи, че при професионалните дегустатори, които имат силно развито обоняние, частите на мозъка, най-често засягани от болестта на Алцхаймер и Паркинсон, са по-плътни.

"Има вероятност да се окаже, че ако определени части на мозъка са по-плътни, имат по-голям шанс да устоят на такъв тип заболявания", твърди д-р Сара Банкс от Кливландската клиника в Лас Вегас, пише БТА.

Банкс е направила скенер на мозъка на 13 професионални сомелиери и 13 души, които не се вълнуват от характеристиките на виното, докато подлагала обонянието им на аромата на вино и плодове. При дегустаторите мозъчната реакция към миризмата била в пъти по-силна, особено в частите на мозъка, които отговарят за паметта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

акупунктура

преди 7 години

Обонянието е свързано с дебелото черво.

1

шкумвата

преди 7 години

Ген. Радев обявил конкурс за дегустатор. Идва селския зевзек.Деси му дава да пробва една ракия.-Троянска сливова, 5 години отлежала в черничево буре с дъбов ***.-Правилно!Деси дава друга чаша.-Вино, мелнишко,дъбова бъчва, черничев ***.Радев се подсмихва и прави знак на Деси. След минутка тя му дава чаша с нейната урина.-Бременна в третия месец. Ако не ме вземете на работа, ще кажа на всички, че не е генералско бебе

fallback