fallback

Общ преглед

Всички сме се възхищавали на стила, красотата и обаянието на кралски особи като Грейс Кели, Лейди Даяна, или Кейт Мидълтън. Но арабските принцеси не отстъпват по нищо, а мистиката и несметните богатсва около тях ги прави още по-екзотични и вълнуващи.

Те са блян и пример за жените от Ориента, посланиците на източната култура и традиции в западната цивилизация.

Арабската жена, не само принцеса, може да бъде свободна, но ако поиска. Противостоящите на конвенцията арабки, са повече отколкото обикновено смята западният човек. Да, със сигурност арабската култура е болна от нелечими табута, но арабската жена все повече има смелостта да бъде еманципирана и красива. Списание Story събра в новия си брой най-открояващите се принцеси, приказно богати, приказно красиви и жени с кауза.

Дина Абдулазиз ал-Сауд

Брюнетката Дина Абдулазиз ал-Сауд, принцесата на Саудитска Арабия, е сочена като принцеса номер едно на XXI век. Тоалетите и обувките са от най-известните световни марки, а връзката й с модата се затвърждава и от новата й титла - главен редактор на Vogue Arabia. В интервю за  Financial Times Дина заявява, че времето за Vogue вече е настъпило, но не лесно и никак не бързо за онези 250 млн. души в арабския свят.

Наричат Дина Абдулазиз ал-Сауд "арабската принцеса, която се опълчи на ислямизма". Прави го, като показва красотата си без свян и срам. Тя вече е символът на свободата - дръзка и женствена. Тя е категорична, че ще продължи да показва на арабските жени как трябва да се живее, а не как им се налага да живеят.

Революционното поведение на принцесата е възпитано от дългите години, в които тя живее със съпруга си принц Абдулазиз бин Наср бин Абдулазиз ал Сауд в Ню Йорк. Връщат се в Риад през 2004 г.

Амира ал-Тауил

Казват, че тя е най-красивата арабска принцеса, и освен това не е съвсем принцеса, или поне не като Рания и Дина Абдулазиз ал-Сауд. Амира има повече свобода, от която и да арабска принцеса, но пък мъжът й, вече бивш, се оказва по-интересен. Омъжва се за арабския Уорън Бъфет, както списание "Тайм" нарича принц Ал-Уалид бин Талал, който носи тази титла, защото е внук на някогашния крал Абдуалзис и затова се причислява към кралското семейство. Състоянието му се оценява на 27,5 милиарда долара. Мнозина го определят като най-богатия човек в Близкия изток, а BusinessWeek твърди, че Ал-Уалид бин Талал може да стане най-влиятелният бизнесмен в света.

Гордее се с 280-футовата си яхта, на която са заснети епизоди за един от филмите за Джеймс Бонд. По негова поръчка през 2012 г. е направена ексклузивна версия на самолета Airbus 380 оценен на 485 милиона долара, наречен "Летящият дворец". В триетажния въздушен лайнер има конферентни и банкетни зали, петстайни кралски апартаменти, стая за молитви, оборудвана с виртуални молитвени килимчета, автоматично ориентирани по посока на Мека, а също и специален асансьор за приземния етаж, където се намира гараж за Ролс Ройс.

Двамата са били и на посещение в България по време на мандата на президента Георги Първанов.

Лала Салма Бенани

Тази червенокоса дама не носи пленителния чар на арабските принцеси, но е любима на западния свят, заради интелигентността си и европейското излъчване. Салма, която е инженер по информационни технологии, се омъжва за мароканския крал Мохамед VI през 202 година.

В деня на тяхната сватба в двореца в Рабат се женят 200 марокански двойки. Двойката е любима на поданиците си, жените смятат, че след като Лала Салма е "от народа" ще може да защитава по-добре правата им, и тя го прави. Грижи се за сираците и болните деца.

В "Story" можете да открите още историите на Шейха Моза бин Насер ал Миснед, Рания, Муна Аюб, Суха Арафат, Емине Ердоган и Маха бинт Мохамед бин Ахмад ал-Судаири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

Ще са принцеси докато не ги убият с камъни или не им резнат зелките на площада. Знаеме ги тия *** саудитците.

21

11

преди 7 години

абе на тия чаршафи задния кюнец как е?

20

Анонимен

преди 7 години

Не всички араби са муслимани,защото и те не познават Религията си.Повечето са "наследили"Исляма,за това не го познават.Живота им е по традиция,те живеят с бедуински манталитет,а не с Ислямски.

fallback