Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас съвети за това, как и кога да правим кардио.

Отговорът на този въпрос не е толкова лесен. Първо ще започна с това, че повечето от вас най-вероятно нямат време да правят отделно силова и кардио тренировка за деня – например, кардио сутрин, а силова – вечер или обратното.

Може би имате време само за едно посещение на фитнеса за деня, затова ще започна с предимствата и недостатъците на кардиото преди и след силова тренировка.

1. Кардио преди силова тренировка
Можете да правите кардио преди силова тренировка, но единствено под формата на лека загрявка. Тоест, не повече от 5-10 минути ниско до средно интензивно кардио. Целта ви е да стимулирате кръвообращението и да намалите риска от травми. Това, което ви съветвам да избягвате преди тренировка е продължителното кардио над 20-40 минути, както и високоинтензивното кардио. Ако започнете с тях, няма да дадете всичко от себе си по време на силовата тренировка, което не е желателно.

2. Кардио след силова тренировка
След тренировката с тежести, запасите ви от гликоген са почти изчерпани. Гликогенът е важен източник на енергия за тялото и след като не е наличен, би трябвало да очакваме тялото да започне да черпи енергия от друг източник: запасите от мазнини. Но не е сигурно, че тялото ще се насочи изцяло към мазнините. Мускулната маса също е застрашена. Затова продължителността на кардиото след силова тренировка не трябва да е повече от 30 минути.

Още по темата можете да четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase