Снимка: Reuters, архив

Британски учени най-накрая разкриха мистерията с изчезващите при пране чорапи и изведоха формула, прогнозираща вероятността това да се случи, съобщи в. "Мирър".

Формулата (L(p x f) + C(t х s)) - (P x A) взима предвид колко тежи прането и доколко перящият обича това занимание, както и колко души живеят заедно. Тя може да помогне на милиони, засегнати от бедствието.

Не се плашете! Наглед сложната формула не е чак толкова засукана. L е големината на прането, p е броят на живеещите заедно, а f - колко пъти домакинството пуска пране. С пък е сложността на прането, t - колко вида пране се пуска седмично, а s - заветният брой на чорапите. Зад Р стои дали перящият е позитивно настроен към това занимание (измерено от 1 до 5), а А - колко внимание отделя на тази дейност (например дали проверява джобовете).

И въпреки това най-честата причина за изчезването на чорапите е не мистериозно чудовище, обитаващо пералнята. Не, чорапите изчезват по далеч по-тривиален начин - паднали зад радиатора или мебели.

Психолозите Саймън Мур и статистикът Джеф Елис се занимавали с тези въпроси, и стигнали до извода, че понякога пътят на чорапите се разделя... при сортирането на прането.

На всичкото отгоре цветните чорапи изчезват много по-често от белите. Британците губят средно 1,3 чорапа на месец и повече.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase