Снимка: Wikipedia

Историк смята, че сред руините от германски бункер от Втората световна война в североизточната част на Полша е възможно да се намира Кехлибарената стая - националното съкровище на Русия, което изезнало през войната, съобщи Асошиейтед прес.

Кехлибарената стая от 18-и век, създадена от кехлибарени панели със златна украса, се намирала в Екатерининския дворец близо до Санкт Петербург в Русия, преди да бъде плячкосана от нацистите през 1941 г.

"През септември м.г. изследвания с радар в гора близо до полското селище Мамерки наведоха на мисълта, че е възможно да има малко помещение в основата на бункер, който бил главна квартира на германците през войната", заяви директорът на музея в Мамерки Бартломей Плебанчик.

Бункерът се намира на около 100 км от Калининградска област в Русия. Въпросната област е била в пределите на Германия през Втората световна война и се наричала област Кьонигсберг. Именно там Кехлибарената стая е била донесена от нацистите през 1941 г.

Плебанчик увери, че е почти сигурен, че в бетонния бункер е скрито руското национално съкровище. Той информирал властите в градчето Вегоржево в Полша, които ще решат какво да се направи.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase