На 1 април стана ясно, че Георги Първанов може отново да приема парада за Гергьовден след година. Снимка: Булфото

Президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов може да се кандидатира за отново за поста на държавен глава, реши Конституционният съд, който се събра на извънредно заседание в четвъртък.

Искането за тълкуване на казуса бе отправено от депутати от АБВ, а конституционните съдии се потиха близо 3 часа по член 95, алинея 1 от Конституцията, която гласи: "Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат".

"По същество кандидатурата на Георги Първанов няма как да бъде в нарушение на Конституцията, защото в този акт няма преизбиране. Първанов в този момент не е президент и следователно той няма да бъде преизбран, а просто избран отново“, аргументираха решението си магистратите от КС специално за Dnes.bg.

С оглед на решението се очаква в близките дни Георги Първанов официално да обяви кандидатурата си за държавен глава, както и да посочи своя заместник начело на АБВ. Както е известно, президентът и вицепрезидентът не могат да участват в ръководството на политически партии и се очаква бившият държавен глава да посочи своя наследник доста по-рано, за да няма политическа сянка върху кампанията му.

Същевременно решението на КС видимо ядоса премиерът Бойко Борисов, който свика спешна среща на своите в парламента. На влизане в Народното събрание министър-председателят бе видимо нервен и каза само няколко изречения на чакащите го журналисти.

"Какво да коментирам? Вие виждате – строим пътища, магистрали, направихме най-модерната писта на военно летище в Безмер. Онзи ден дойдоха при мен руските фигуристи и ми казват: Браво, господин премиер, такава зала няма даже и в Москва. Наред с това мога категорично да заявя, че ние си пазим границата най-добре в цяла Европа. Ние! Защо не дойдат Станишев и Първанов да пазят на границата, да ги спират с голи ръце да не влизат у нас?, запита премиерът и продължи:

"Решението на КС си е решение, няма как да не го приемем. Но щом той ще ми извива ръцете и иска да става президент на мой гръб, аз ще говоря с моите хора сега и ще изляза срещу него на изборите. И ще го бия, бил съм 12 пъти поред БСП, 12 пъти! Сега и Първанов ще бия на изборите и да мирясат“, отсече министър-председателят в ранното утро на 1 април.

Всъщност, нещата в действителност не са точно така, както е написано. Но пък може и да станат! Честит 1 април :)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase