Снимка: mydomaine.com

Време е да запретнем ръкави и да се преборим с прахта и мръсотията. Настъпи моментът за пролетно почистване. Ето няколко идеи, от които можете да се възползвате.

1. Да си направим универсален препарат за почистване
Това е рецептата, с която ще можете да почистите почти всяка замърсена повърхност – най-вече плотовете в кухнята и плочките зад печката. Необходими са ви 4 с. л. сода за хляб и ¼ чаша вода.
Содата е абразив, с който лесно ще изтъркате затлачилите се мазнини около печката. Повърхностите, които не трябва да почиствате с нея са метал и дърво, защото ще се надраскат. Вашият препарат е предназначен за керамични повърхности, чиито емайл е с по-висок клас на твърдост, поради което няма да пострадат от содата.

2. Пастата за зъби понякога прави магии
Освен да мием зъбите си с нея, можем да я използваме и за борба с цветни петна по дървени повърхности. Имате деца, нали? Ако те обичат да рисуват и случайно са надраскали масата ви с маркери или флумастери, можете да опитате да изчистите повърхността с паста за зъби. Освен че има избелващи свойства, в нея има малки частици, които ще подействат като фина пила, отстранявайки слоя мастило. Но не търкайте прекалено грубо, ще свалите лака.

3. Лимон срещу неприятна миризма
Лимоновата кора е дом на масло с много приятна миризма, която можете да използвате, за да ароматизирате къщата си или за да освежите кошчето за боклук. Ако то е изработено от пластмаса, има голяма вероятност то да се е вмирисало на онези неприятни кисели миризми. Решението е да обелите кората на един лимон, да я поставите в кошчето, което предварително сте изплакнали, и да залеете с чаша топла вода. Лимоновото благоухание ще се разнесе и ще ароматизира.

4. Борбата с праха
Най-големите събирачи на прах в дома ни са плюшените играчки на децата и диваните, когато са изработени от плюш. И докато за меката мебел трябва да викаме специален екип с апаратура, пригодена за почистване на такъв тип мебели, с играчките можем да се справим много по-лесно. Пуснете ги в пералнята. Така не само ще се отървете от праха, а и ще създадете още по-здравословна среда за детето си.

Още по темата можете да прочетете Тialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase