Снимка: архив Reuters
fallback

Германски учени установиха, че ако хората не виждат какво ядат, поглъщат по-малко храна, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Причината не е само защото трудно намират храната в чинията. Така те мислят, че са яли до 88% повече.

Според професорът по психология Брита Ренер от университета в Констанц, когато се храни на тъмно, човек насочва вниманието си към другите сетива.

Незрящите разграничават храните по-добре с обонянието си и имат по-силно усещане за вкус, изтъква проф. Ренер. Възможно е преживяването на храненето да е по-силно, когато човек е със завързани очи и това да води до усещането, че е изядена повече храна.

Смята се, че зрението има ключова роля за засищането. На него обаче може да се повлияе с това колко голяма изглежда порцията в чинията.

Предишно изследване установи, че когато се хранят от малка чиния, хората се чувстват по-сити, отколкото ако са изяли същата порция от голяма чиния.

За изследването си екипът е работил с 90 студенти, които са яли три различни сладоледа. Те са давали оценка на вкуса и текстурата, както и на усещането за ситост. Носилите превръзка на очите яли с 9 процента по-малко от останалите. Тези, които виждали какво ядат, надценили с 33 процента поетото количество, а другите - с 88 на сто.

От еволюционна гледна точка невиждането на храната може да се свърже със заплаха от поглъщане на патогени и това също да намалява апетита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

конкурс по тъпота

преди 8 години

"Статията" направо счупи *** !

5

коко

преди 8 години

А може би на тъмно човек се храни по-бавно и така има време кръвта да достигне мозъка и той да отчете ситост;)

4

Анонимен

преди 8 години

Първо ни насажда консуматорски манталитет за да ни превърнат в "двукраки тумбаци".После ни отклоняват вниманието, че "не било от ***, които ядете, а от това че не ядете на тъмно" и други простотии.

fallback