fallback

Общ преглед

В Норвегия са убедени, че престъпниците могат да бъдат поправени и това е отразено дори в затворите, в които те излежават присъдите си.

Затворът "Халден" е един от най-модерните затвори в света. Той е и луксозен. Така например за картини, графити и други форми на изкуството са дадени 1 млн. долара.

Всяка от клетките е оборудвана с телевизор с плосък екран, има и тоалетна, душ, хладилник. Прозорците нямат решетки. Всяка стая е 10 кв./м.

На всеки 10-12 затворнически клетки има по една кухня и трапезаря. Там затворниците сами приготвят храната си с продукти, които са си поръчали.

Всекидневието на затворниците е изпълнено с много и различни занимания. Те играят футбол, свирят на музикални инструменти, тренират във фитнес.

Половината от служителите на затвора са жени, но никой не носи оръжие, защото се смята, че те биха създали напрежение между служители и затворници.

При такива условия е ясно, че затворниците не се оплакват. Но дали всичко това работи? Статистиката показва, че едва 67 на всеки 100 000 души в Норвегия са затворници. За сравнение в САЩ секи 716 на 100 000 излежават присъди. Едва 20% от затворниците в Норвегия биха извършили ново престъпление. В САЩ този процент е 76,6.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

до 37 Сп??нс

преди 8 години

Отговорът го знаем, нормалните хора в норвегия се броят на пръсти и живеят по-зле, защото трябва да плащат и да се съобразяват с всички ***. От личен опит го знам.

28

олеле

преди 8 години

До 123ха, ха, Те майчиния език едва говорят, а дали могат да пишат! седнал си да искаш чужди езици да научават!

27

Анонимен

преди 8 години

До Сп??нсhorata tam jiveiat normalno i bez naprejenie i stres,ako ne viarvash ,ela i vij.

fallback