Снимка: bgonair.bg
fallback

Златна ли е третата възраст? Има ли време за два живота и как да започнем втория щастливо? Какво е нужно, за да превъзмогнем социалната драма на възрастния човек в България и да берем с шепи плодовете на постигнатото, свободата и зрелостта? Как втората младост убива категорията "пенсионер" с размах и вдъхновение?

Валя Попова отскоро е пенсионер, чувства се добре и възнамерява да се възползва от свободата да има повече време за любимите си занимания. Тя признава, че се страхува от старостта, но не мисли да се предава.

"Подсъзнателно има един страх, но го дисциплинирам. Вярвам, че човек с оптимистична нагласа привлича положителни неща към себе си. Аз самата съм с оптимистичен и борбен дух и нямам намерение да се предавам", сподели Валя Попова в ефира на предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

Тя планира сега, когато е пенсионерка, да отделя повече време на любимите си занимания - тя рисува, пътешества, практикува китайски бойни изкуства.

След 10 години тя си представя, че отново ще е заобиколена с приятели, ще има гости. "Ще се събираме макар и като старци, ще си спомняме за младостта", предположи Валя Попова.

Тя планира и пътешествие до Щатите в близко време. Надява се и да се радва в близките години на 3-4 внучета.

За баба Веселия Петрова годините също нямат значение. Тя е скочила с парашут на 81 години, но признава, че би скочила отново.

"Животът е веселие, в болница не бях влизала. Няма хора, с които да съм в лоши отношения. 83 ще навърша през май и досега съм била само на крак", разказа баба Веселия в минало време, тъй като сега е със счупен крак.

Тя обаче е категорична, че след като се оправи и ако лекарите позволят, би скочила дори още няколко пъти.

Баба Пади също има свой начин да се радва на живота – чрез танците. На 79 години тя решава да представи страстта си пред журито на шоу за таланти.

Британката не само смайва публиката, но и доказва, че за младия дух физическата възраст е без значение. Вижте изумителния танц на щурата баба Пади във видеото на предаването "ДНЕС".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

АЗ

преди 8 години

В днешно време в България хората не могат да доживеят до пенсия и пожеланията са-да си ядем по-дълго пенсиите!!СРАМ ,г-да изедници!!

6

ha ha ha

преди 8 години

Или авторката на статията не живее у нас, или си е надянала розови очила, та не вижда реалната безрадостна и безкрайно тягостна действителност на живота на масовия пенсионер у нас.Моля, свалете безпардонния патос на статията - той е лъжлив.Има, не че няма пенсионери с добри, дори отлични доходи, но колко са те на общия фон хора в третата възраст? Толкова са малко, че не си заслужава да се пишат техните постижения и мечти.

5

Анонимен

преди 8 години

Тази статия е едно безпардонно оливане. Българският пенсионер е клето животно, което си мечтае да живее като човек

fallback