Снимка: bgonair.bg

Известното Пoрше кабриолет на легендата на рока Джанис Джоплин беше продадено на търг в Ню Йорк за 1,7 млн. долара. Хипи певицата кара уникалния автомобил до смъртта си през 1970 г.

Въпреки че пее за Мерцедес-Бенц, хипи легендата предпочита да кара Порше. 356C 1600 кабриолет е произведено през 1965 г. Джоплин купува автомобила през 68-а г.

Той е бял на цвят и на нея това й се струва скучно. Затова моли приятел да го изрисува като калейдоскоп. Получава автомобил, нашарен с пеперуди, птици, медуза, гъби и черепи. Тя често използва поршето и така феновете вече я разпознават по него.

След смъртта й колата попада в ръцете на мениджърът й. Автомобилът, разполагащ с 95 конски сили, е реставриран в началото на 90-те години на миналия век и е изложен в Музея на славата на рокендрола в Кливланд.

Джанис Джоплин умира от свръхдоза на 27 години на 4 октомври 1970 г. Намерена е в хотел в Холивуд, благодарение на паркираното отпред Порше.

Три дни по-рано тя записва легендарната си песен "Мерцедес Бенц", в която пеем: "О, Господи, няма ли да ми купиш "Мерцедес". Приятелите ми карат Порше и трябва да компенсирам с нещо".

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase