Колекция на модната къща. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Известният японски моделиер Исей Мияке, който навърши 77 години, за пръв път разказа, че е преживял бомбардировката над Хирошима, съобщи РИА "Новости", като се позова на в. "Йомиури".

По думите на дизайнера, той не е искал да търси оправдание за неуспехите си в това, че е станал жертва на трагедията. Като дете е боледувал тежко заради радиоактивното облъчване, а по-късно се е наложило и да бъде опериран.

Когато е била хвърлена атомната бомба над Хирошима, Мияке е бил на 7 години и е бил на училище. Домът му е бил на 2,5 километра от епицентъра на взрива. Успял да стигне до вкъщи едва на следващия ден и открил, че е обгорена цялата горна част от тялото на майка му.

Четири дни по-късно медиците установили, че самият Мияке е получил възпаление на обвивката на костта /периостит/ и по чудо успели да го спасят. Майка му обаче починала скоро след като той самият оздравял. Много от приятелите на Мияке, от които е получил първите съвети и напътствия в областта на дизайна, са умрели млади вследствие на радиоактивното облъчване.

"Мислех, че аз също няма да живея дълго и трябва да направя всичко, което е възможно, до 30 или 40 години. Не се оправдавах с атомната бомбардировка. Реших твърдо да живея по този начин", казва дизайнерът.

Решението си най-накрая да разкаже за бомбардировката над Хирошима, която е преживял, Мияке обяснява по следния начин: "Ако тези, които са преживели бомбардировката, започнат да говорят за нея, светът ни може поне малко да се промени".

През 2009 г. Исей Мияке пише писмо до президента на САЩ Барак Обама и го кани да посети Хирошима. "Дойде време, когато всеки човек трябва да реши как да живее" - е написал световноизвестният японски дизайнер.

Властите на Хирошима непрекъснато канят лидери на страните, притежаващи атомно оръжие, да посетят града и музея, посветен на атомната бомбардировка. Нито една от тези покани не е била приета от действащ държавен глава. /Ирина Маринова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 8 години

имаше и един лекар приживал Хирошима леко ранен и го пратили на почивка в НАГАСАКИ ама и там оцелява като и при двата пъти е на не повече от 2 километра от взривът почина на 90 години през 2013 СЪДБА

3

Анонимен

преди 8 години

то имаше и някъкъв японски лекар дето приживява Хирошима леко ранен го пращат в Нагасаки и там оцелява като и двата пъти е на не повече от 1 миля от взрива (((( почина на 87 години през 2013

2

ha ha

преди 8 години

Браво на пича први страхотни мъжки и дамски парфюми, просто е велик issey miyake.

fallback