Снимка: Twitter
fallback

Първият ресторант на веригата KFC Halal в Иран отвори врати в неделя и затвори ден по-късно. 

KFC Halal беше определен от иранската информационна агенция като първата американска верика, която стъпва в Техеран. Ресторантът е получил всички необходими документи преди отварянето си. 

В деня на отварянето си пък пред заведението се тълпяха хора, чакащи да вкусят пиле от популярната верига. 

Вторник сутринта обаче ресторантът осъмна затворен от иранската полиция. Табелка на вратата посочва, че е затворен до второ нареждане. Посочената причина: неговият интериор прилича твърде много на американския флаг, а това може да се разглежда като американско влияние в иранската култура. 

"САЩ са едни от основните врагове на страната и това създава опасности за Иран", коментират местни сайтове. 

"Затварянето на ресторанта се дължи на недоразумение", категоричен е управителят му Абас Пазуки. "Ние не сме част от веригата KFC Halal, тя идва от Турция. Веригата е мюсюлманска и таргетът й са мюсюлманите", поясни той и допълни, че KFC Halal всъщност е конкурент на американския KFC.

"Шокирани сме от новината, че има нелегален ресторант KFC в Техеран", коментира пред сайта Mashable Лори Шалоу, говорител на KFC. "Не сме предоставяли франчайз права на никого в Иран. В контакт сме с местните власти и ще бъдат заведени съдебни действия срещу всяка фирма или лице, които твърдят, че имат права да отворят наше заведение", категоричен бе той.

Али Фазли, ръководител на Иранската търговска камара, е категоричен, че местният KFC няма нищо общо с американския KFC. "Никоя западна марка няма магазини в Иран", категоричен е той.

Въпреки затоплянето на отношенията по време на ядрените преговорите, иранците са предпазливи да прегърнат всякакви ресторанти и практики в западен стил. За тях те твърдят, че противоречят на ислямската култура и традиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Рик

преди 8 години

Добре се бранят! Заведенията за бързо хранене са сигурен знак за културното, икономическо и политическо завладяване на една независима страна от сащ. Която страна сащ са завладели там има американски вериги за бързо хранене и монетарната им система не е суверенна а изцяло зависима от МВФ и Световната банка а правителствата представляват марионетни режими с лидери срещу които сащ имат компромати с които ги изнудват така че да правят каквото им кажат в полза на сащ и във вреда на народа.

6

bb

преди 8 години

На пръв поглед нелепо, но са прави. Това е вредна химическа храна. Надявам се да екзекутират виновните.

5

П. Илиев

преди 8 години

До АнонименМи яж баница като не ти харесва рекламата, бе! *** тъпчете МакДоналдс и Съб като отидете в мол-а... Лицемери!

fallback