Снимка: БТА

В САЩ, Канада и в много други страни по света днес се отбелязва един от "най-страшните" и любопитни празници - Хелоуин, предаде ТАСС.

Жителите на САЩ и Канада очакват празненството на "нечистата сила" почти със същото нетърпение, като Рождество Христово. Повечето домове и витрини на магазини отдавна са украсени с присъщите символи на събитието - изрязана от тиква глава със запалена свещ в нея, кръстена Светещия Джак. Не липсват паяжините, черепите, скелетите и куп други ужасии.

С наближаването на вечерта групи с деца започват да чукат по вратите на домовете. Те трябва да изплашат стопаните им, а те от своя страна са длъжни да се откупят от "чудовищата" с лакомства и сладкиши.

Празненството Хелоуин фактически е общоамерикански карнавал, за който хората старателно се приготвят. Тази година сред маските най-популярни са на герои от "Междузвездни войни" и "Игрите на глада", от анимациите "Миньоните" и "Отвътре навън".

Заедно с костюмите на вещици, на неизменна популярност в САЩ се радват образите на Супермен, Спайдърмен и Батман, а също така на русалките, пиратите, вампирите и зомбитата. Не са пренебрегнати и домашните любимци - кучетата и котките. Няколко дни преди Хелоуин стопаните им започват да ги разхождат и показват, облечени в забавни костюми.

В нюйоркския район Гринич вилидж днес ще се състои традиционният парад. През 1973 година на това място за пръв път се е състояло театрализирано шествие, в което са участвали артисти от бродуейските театри. Парадът толкова се харесал на нюйоркчани, че те го превърнали в неотменна традиция. Очаква се той да събере над 2 милиона зрители.

Началото си Хелоуин води от келтския езически ритуал Сауин и съвпада с честването на Вси светии. В неговата основа стои езическото поверие, че в тази нощ душите на мъртвите се завръщат в своите домове, за да вземат своя дан във вид на храна.

Празникът е пренесен в САЩ и Канада от заселници от Ирландия и Шотландия. Впоследствие той се разпространява по целия свят. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase