Снимка: Reuters, архив
fallback

Въпреки многото изследвания, показващи, че полигамията е вредна за жените и децата (растат в бедност и по-често боледуват), американски и британски антрополози са открили, че полигамията на практика е изгодна за жените.

Резултатите от ново изследване, извършено в Танзания, са публикувани в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Полигамията (многоженството) се е срещала в 80 процента от древните общества, но сега се е запазила най-вече в африканските страни, разположени южно от Сахара. Учените са съгласни с твърдението, че многоженството е полезно за мъжете. Те имат по-голямо потомство, отколкото моногамните представители на силния пол.

За да отговорят на въпроса за ползата и вредата от полигамията за жените, американските и британски антрополози са сравнили социално-икономическото положение на семейства от двата типа (моногамни и полигамни) в 56 села в Северна Танзания.

Обобщавайки данните, учените първоначално са станали свидетели на предсказаната от други автори картина: многоженството е било свързано с ниска продоволствена сигурност (заплаха от глад) и с лошо здраве при децата. Тази закономерност обаче е можело да се обясни и с това, че полигамията се среща предимно в бедните (по други причини) села, разположени в екологически неблагоприятна местност.

Ако се сравнят моногамните и полигамни семейства в едни и същи селища обаче, се оказва, че във вторите храната е повече, а децата са по-здрави. Освен това полигамните семейства са по-богати на добитък и обработват повече земя.

Получените изводи се съгласуват с теоретичните модели, според които многоженството е от стратегически интерес за жените (в общества, където зависят материално от мъжете и не печелят самостоятелно).

Авторите на изследването отбелязват, че забраняването на полигамията може да навреди на жените на местата, където е високо равнището на имущественото неравенство сред мъжете. Тази забрана ще ограничи жените при избора на брачен партньор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 8 години

Поредната статия с която деликатно се опитват да ни обяснят колко прекрасен е ислямът. Само дето не са познали. Европейските жени нито бурки ще сложат, нито ще се съгласят да са Н-тата съпруга на някого, така че не се хабете.

34

ALIS

преди 8 години

Ужас, ужас, ужас!За какво ни ПОДГОТВЯТЕ????Да свикваме с настъпващия ислям ли?!!!

33

dmx

преди 8 години

Самостоятелността при жените е пълен мит.

fallback