Снимка: Reuters
fallback

Истински ад очаква Персийския залив в края на века, ако емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес.

В крайна сметка е напълно възможно температурите да станат непоносими за човешкия организъм. Топлинният индекс, който комбинира горещината и влажността, ще достигне 74-77 градуса Целзий за най-малко 6 часа, показват компютърни симулации.

При подобна температура човешкият организъм не може да си поеме дъх от горещина. Възрастните и болните обикновено са най-засегнатите от горещините, но в случая температурите ще са толкова високи, че хората в добро здраве ще са застрашени, увериха здравни експерти.

"Човешкият организъм може да понесе горещина за известно време. Помислете обаче какъв ще е ефектът, ако трябва да се понесе голяма горещина в разстояние на 6 и повече часа”, заяви съавторът на изследването проф. Елфатих Елтахир от Масачузетския технологичен институт.

Той е категоричен, че светът не е виждал подобен вид дълготрайна комбинация от горещина и влажност. Но поради уникалното географско положение на Персийския залив, климата в региона и прогнозите за увеличаване на горещините в случай, че емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, това ще се случва приблизително на всяко десетилетие до края на века."

"Става въпрос за горещини, които ще накарат причинилата смъртта на над 70 000 души гореща вълна в Европа от 2003 г. да изглежда като свеж полъх", отбеляза съавторът на изследването Джереми Пал от университета Лойола Меримаунт.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 8 години

Аз мисля, че само рашковците могат да издържат на такива екстремни температури. Те и затова се натикаха като пирон в кисело мляко в Сирия.

27

Анонимен

преди 8 години

Те тия са свикнали на горещо. Да му мислят рашките като им се разтопи Сибир. Ще им потънат всичките газо- и нефто-находища барабар с тръбите. От какво ще живеят не знам, ама ще им останат само едни ядрени ракети за ядене.

26

Анонимен

преди 8 години

До До 30и при океаните процесът е двупосочен, но наистина те акумулират малко повече, отколкото освобождават

fallback