Снимка: Reuters

Няколкото питиета в повече на американеца и последвалия махмурлук, са коствали на американската икономика загуби на стойност 249 милиарда долара за година, констатира Центърът за контрол на болестите, цитаран от БТА.

Огромната и стряскаща цифра се получава от намалената продуктивност на препилите на следващия ден, както и от болничните, които някои работници си вземат заради това, че им е лошо след здравия запой.

Рисковата запойната консумация, при която мъжете консумират серийно по 6 питиета и повече, а жените 4 и повече, била виновна за 77 процента от финансовите загуби на САЩ, причинени от безотговорното пиене. Два от всеки пет долара загуби били покрити от правителствените служби на САЩ. А това като сума е равно на 100 милиарда долара годишно.

Според статистиката 2010 е последната година, от която има данни за злоупотребата с алкохол и отражението й върху икономиката. През 2006 вредите от препиването са били по-малки - 223,5 милиарда долара.

Крайно разнообразни са щетите, които се предизвикват от злоупотребата със спиртни напитки - трудови злополуки, катастрофи, пожари, самонаранявания и дори смъртни случаи.

Според данни на Центъра за превенция на болестите всяка година от злоупотреба с алкохол само в САЩ умират около 88 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase