Общ преглед

Облечена с дълга до земята роба и забрадка на главата 24-годишната Нурнадил Едлена си води внимателно бележки, докато човекът пред нея се представя.

Двамата са на среща от "Халал Спийд Дейтинг" - ново организация в Куала Лумпур, която помага на малайзийските мюсюлмани да си намерят партньор в едно консервативно общество, където на ухажването се гледа с лошо око, а браковете често са уредени от родителите.

Услугата за запознанства е халал, което означава, че е допустимо съгласно ислямското право. Как протича срещата? Жените се уговарят с фирмата, а по време на срещите са наглеждани от настойник. Настойникът продължава да наглежда жената, докато се омъжи.

"Взех със себе си и родителите си, защото те са най-добрите хора, които могат да ми помогнат да намеря някого", разказва Нурнадил пред агенция Ройтерс.

Малайзия е до голяма степен умерена мюсюлманска държава, където ислямът е официална религия, а малайските мюсюлмани са две трети от 30-те млн. души.

Много млади малайзийци се запознават с други млади хора на различни места, като Facebook и Tinder, но срещите са трудно начинание, тъй като публичните прояви на привързаност и интимност преди брака са неодобрявани.

Основателите на "Халал Спийд Дейтинг" се надяват повечето им клиенти да си намерят съпруг. Всяка клиентка може да се срещне с до трима, като преговори за брак се водят само с един от тримата. Всичко това според агенцията за запознанства е в съответствие с ислямските правила.

"Халал Спийд Дейтинг" а всичко онова, което не е Tinder", коментира Зухри Юхи, съосновател на агенцията.

"Вместо случайни срещи, "Халал Спийд Дейтинг" е съсредоточен около сериозните намерения за брак. Всъщност ние не одобрявам съвременните срещи, които обикновено се практикуват".

Собствениците на агенцията твърдят, че тя може да предотврти това, което определят като злини в социалните мрежи - предбрачен секс, прелюбодейство.

По-големият стремеж на собствениците на агенцията е услугите да се ползват не само от мюсюлмани.

"Мога да кажа, хората търсят нещо ново", казва Зухри. Организаторите са организирали досега два пъти събитие в Куала Лумпур. На първото, през май, са се събрали около 80 души, а миналата седмица, когато е било второто събитие, са се събрали 60.

Регистрираните за следващата среща са около 2300 души, повечето от тях са на възраст между 25 и 30 години.

Мохамед Фузан, 26 г., се надява да основе свой собствени бизнес в Куала Лумпур. Търси истинската любов. "Бил съм на онлайн срещи, но в религията ни е по-добре нещата да са халал. Хубаво е първо да искаме позволение от родителите си, но аз съм отворен за всички възможности", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар